Červené plody, ktoré na starý kontinent priviezol Krištof Kolumbus a pomerne dlho sa využívali iba na okrasu, sa tešia veľkej obľube na celom svete. Ako potravina si do dnešného Nemecka našli cestu až okolo roku 1900, v súčasnosti sa však s nimi spájajú hneď dva frazeologizmy.
Ak prejde váš nemecký kolega okolo vás bez pozdravu či nebodaj do vás vrazí a v práci po sebe zanecháva more preklepov, ktoré po ňom treba opraviť, skrátka, má na očiach beľmo, môžete ho v jeho materčine podpichnúť a spýtať sa, či má na očiach paradajky, a to doslovne: Hast du Tomaten auf den Augen?
Kedysi sa tento výraz používal najmä v súvislosti s prebdenou nocou. Kto totiž nechcel alebo nemohol spať, zobudil sa obvykle s červenými a opuchnutými očami. A únava rozhodne nezvýšila jeho pozornosť ani pohodu.
Viaceré štatistiky uvádzajú paradajky alebo rajčiny ako najpopulárnejšiu zeleninu v Nemecku. Nejedného preto zrejme prekvapí, že sa s nimi občas spája nie zrovna najlichotivejší prívlastok.
Sľúbili ste, že prídete niekam včas, no zase meškáte? Stalo sa vám niekedy, že ste darček, ktorý celkom nezodpovedá vášmu vkusu, postavili do kúta, prípadne ste sa ho nenápadne zbavili? V tom prípade by vás Nemec bez váhania označil za nevernú paradajku – treulose Tomate.
Na rozdiel od súvislosti guľatých plodov s očami zostáva pôvod vierolomných rajčín zahalený rúškom tajomstva. Niektorí spomínajú ich náročné pestovanie, iní zase krátku trvanlivosť. Ako najpravdepodobnejšia sa však javí alegória Talianska.
V turbulentných časoch druhej polovice 19. storočia totiž Nemecko, Rakúsko-Uhorsko a Taliansko bažili po moci a zámorských kolóniách. Rozhodli sa preto spojiť sily a vytvorili takzvaný Trojspolok. Po vypuknutí prvej svetovej vojny sa však Taliani najprv veľmi nemali k činu, vzápätí navyše prevrátili pomyselný kabát a do vojny vstúpili na strane Dohody – nepriateľa. Tento úskok u ich niekdajších spojencov nenarazil na veľké pochopenie. A len ťažko možno nájsť plodinu typickejšiu pre kuchyňu Apeninského polostrova než paradajky.
Komentáre
Zverejnenie komentára