Nebojte sa, žiadny podnikavec si v Berlíne neotvoril stánok so psím mäsom. Práve
naopak, jeho predaj a konzumáciu zakazuje tamojší zákon. Napriek tomu sa však
v nemecky hovoriacich krajinách môžete naozaj stretnúť so psom na panvici.
Ak
totiž vášho kamaráta Klausa z Mníchova, Viedne či Bazileja voľačo prekvapí
– nezáleží na tom, či príjemne – môže svoj údiv vyjadriť okrídlene: Da wird der Hund in der Pfanne verrückt!
Z toho sa zblázni pes na panvici!
Prečo
však strkať na panvicu najlepšieho priateľa človeka? Neposlúžilo by azda lepšie
obarové kolienko alebo klobáska?
Za
odpoveďou sa musíme vydať hlboko do histórie. Konkrétne na počiatok 16.
storočia. Vtedy totiž vyšlo dielo Johannesa Grüningera pomenované podľa údajne
skutočnej hlavnej postavy Till
Eulenspiegel. Muž s týmto menom
sa vraj narodil v severnom Nemecku a preslávil sa svojimi žartíkmi.
Či
už Till Eulenspiegel naozaj žil, alebo nie, zbierka jeho šibalstiev patrí medzi
klasické diela nemeckej literatúry. V jednej z historiek sa jej
hlavnému protagonistovi podarí získať miesto tovariša v pivovare. Jedného
večera ho majster nechá spolu so slúžkou osamote a prikáže im uvariť pivo.
Pred odchodom im kladie na srdce, aby dobre povarili chmeľ – po nemecky Hopfen. Slúžka však v nestráženej
chvíli odišla na tancovačku, a tak Eulenspiegel neotáľal. Namiesto chmeľu
strčil rovno do vriacej vody majstrovho psa, ktorý sa volal Hopf.
Krutý
vtip na účet nevinného zvieraťa ho stál prácu, spomienka naň však
v pozmenenej forme zľudovela a pretrvala dodnes.
Komentáre
Zverejnenie komentára